Over mij
Judith in 7 delen
1. Onderwijskundige
2. TV Presentatrice
3. Ondernemer
4. Dagvoorzitter – webinarhost -facilitator – coach
5. Reder & matroos
6. Auteur
7. Idealist
1. Onderwijskundige
In 1987 studeerde ik af aan de Universiteit Utrecht als onderwijskundige. Mijn specialisatie is curriculum ontwikkeling. Ik heb geleerd hoe mensen leren, welke leerstijlen er zijn, hoe je een training of een leermethode opbouwt en hoe je tot gedragsverandering komt.
Webinars benader ik met een onderwijskundige blik.
Ik zie ze als een educatief of informatief middel of een beïnvloedingsinstrument. Afhankelijk van het type webinar, het doel en de doelgroep, zet ik andere tools of werkvormen in om het resultaat te bereiken.
Leren is mijn passie.
Ik heb na mijn doctoraal niet lang als onderwijskundige gewerkt, want ik kreeg een erg leuke baan aangeboden bij een televisiestation in Londen. En daarmee veranderde ik de koers van mijn carriere drastisch…
2. TV Presentatrice
Een jaar in Londen, daarna 1,5 jaar als hoofd tv bij de net gestarte stadsomroep van Utrecht en vervolgens vertrok ik naar de Avro. Eerst als omroepster en producer, daarna als presentatrice. Ik maakte grote kinderspelshows (de Droomshow), live ochtend tv (de Ochtenden) en 670 afleveringen van de dagelijks quiz Get the Picture.
Bij de Avro heb ik heel veel geleerd.
Als omroepster leerde ik teksten schrijven, uit mijn hoofd leren en live presenteren.
De Droomshow bedachten we helemaal zelf, een geweldig creatief proces, en ik leerde presenteren met publiek en vijf camera’s.
Bij Get the Picture leerde ik hoe je energie in een programma houdt en hoe je snel een band opbouwt met kandidaten.
De ochtenden was informatief en live en daar leerde ik interviewen.
Het presenteren van een webinar is voor mij dus niet moeilijk. Ik hou van live en complex en sfeer scheppen. In tegenstelling tot televisie heb je bij een webinar normaal de tijd voor een gesprek, je kunt de diepte in en dat vind ik geweldig.
3. Onderneemster
In 1991 richtte ik mijn eerste bedrijf op, maar ik werkte toen nog alleen voor de Avro. Later ging ik ook ‘schnabbelen’, zoals dat wat neerbuigend genoemd werd. Voor mij betekende het mijn eerste ervaringen met het presenteren van evenementen en congressen. Vanaf 2000 was ik echt zelfstandig en pakte mijn onderwijskundige basis weer op. Ik ontwikkelde me tot trainer, facilitator, dagvoorzitter, moderator en sprekerscoach.
Bekijk mijn complete CV op Linkedin
In de tussentijd heb ik ook andere bedrijven opgezet.
Queen to Be (gericht op de ontwikkeling van vrouwelijk leiderschap) en de Presenters Web Academy (online presentatie school). Daarmee waren we in 2013 eigenlijk te vroeg. De markt was nog niet rijp voor online en we zijn in 2016 weer gestopt. Ik heb wel veel geleerd over online coachen en zelf video’s maken. Dat komt nu goed van pas bij het coachen van webinarhosts.
In 2018 richtte ik samen met mijn partner de VOF Sail Supernova op. Maar daarover later meer……
4. Dagvoorzitter | facilitator | sprekerscoach | webinarhost
Als dagvoorzitter van zeker 500 bijeenkomsten heb ik vele organisaties en onderwerpen de revue zien passeren. Ik voel me op een podium helemaal thuis.
Als facilitator heb ik veel ervaring op gedaan bij het COCD (centrum ontwikkeling creatief denken) en bij het LEF Futurecenter, van Rijkswaterstaat waar ik 10 jaar facilitator was en ervaring op deed met breinfaciliteren.
Ik leerde de klantvraag goed te analyseren, een effectief dagprogramma te ontwerpen en uiteraard groepen te begeleiden.
Als sprekerscoach richt ik me op ambitieuze sprekers die de stap zetten naar een groter podium.
Het begeleiden van sprekers geeft me erg veel plezier. Ik werk zowel aan de strategie en inhoud als aan de uitvoering. Ik kan putten uit eigen ervaring en de presentatie én de spreker naar een hoger niveau tillen.
5. Reder en matroos
In 2017 besloten mijn vriend Paul en ik om een schip te kopen. We vonden de Nova Cura, een rivierklipper uit 1905. Onze droom was om kleinschalige zeilreizen te organiseren op de waddenzee. En dat doen we nu ook.
Ik heb een nieuw vak geleerd. Want ik kon wel zeilen maar niet op een klipper. En ik had ook nog nooit een toeristisch bedrijf gerund. Nu bedenk ik mooie reizen, heb geleerd te navigeren op het Wad, werk aan boord als matroos en kok en ben een paar maanden per jaar heerlijk buiten.
Het schip ligt buiten het vaarseizoen in het centrum van Groningen, dus ik vertoef nu ook vaak in het Noorden.
Op onze website www.klippernovacura.nl staan alle reizen en kun je het schip bekijken. Misschien zie ik je wel een keer aan boord….
6. Auteur
Hooggeeërd Publiek, spreken voor grote groepen, verscheen in 2018. Het is een methode die je helpt bij de strategie, vorm en inhoud van je presentaties. Met behulp van uitgeverij Vakmedianet is het een prachtig boek geworden.
Mijn methode, gebaseerd op het kleurenmodel, leent zich ook erg goed bij het ‘componeren’ van webinars. Op basis van deze werkwijze geef ik ook trainingen in presenteren en het ontwerpen van (online) bijeenkomsten.
Je kunt het boek bestellen via Managementboek.
Op de site hooggeeerdpubliek.info vind je en mooie reeks artikelen met presentatietips.
En kijk eens op dit youtube kanaal als je video’s wilt zien over presenteren op een groot podium.
7. Idealist
Ik hou me bezig met maatschappelijk relevante thema’s omdat ik een bijdrage wil leveren aan de belangrijke en noodzakelijke transities van deze tijd. De transitie naar duurzame energie, voedsel, natuurbeheer, de vraagstukken van het onderwijs, de ouderenzorg en de gezondheid: het zijn wicked problems, complex en meerdimensionaal. Ze verleiden ons ertoe elkaar de schuld te geven, terwijl ze juist alleen opgelost kunnen worden in samenhang en in gezamenlijkheid. Dat vraagt om een specifieke aanpak en juist daar ligt mijn interesse en passie.
Wat me ook bezig houdt is de open en gelijkwaardige communicatie van de overheid met burgers over de toekomst. Ik begeleid bijvoorbeeld bestuurders bij de manier waarop ze met stakeholders communiceren.
Alles rondom natuur en zee heeft natuurlijk een streepje voor bij mij 😉